Mulți dintre voi probabil ați auzit măcar o dată în viață de apa micelara. Fie că ați folosit acest produs, fie ați auzit undeva de el prin spațiul public, pe la televizor, prin magazine sau într-o reclamă de pe ceva panou. Ce este însă această apă micelară și de ce este atât de căutată, în special de doamne și domnișoare ?
Cuprins
Ce este apa micelara
Dacă vei căuta pentru definiția apei micelare (gen apa micelara dex) în dicționarul explicativ al limbii române nu vei găsi o explicație specifică pentru acest produs, ci doar pentru termenul de „micelă”, care înseamnă un grup sau agregat de molecule care se formează în substanțe coloidale și în soluțiile lor. Iar daca definiția asta nu îți spune mare lucru, o să încercă să o desfacem pe bucăți.
Apa, sau mai precis lichidul în combinație cu anumite substanțe care au efect micelar (de grupare a unor anumite tipuri de substanțe) sunt folosite în special pentru curățarea unei suprafețe. În general se vinde o substanță utilă pentru curățarea tenului, pentru că strânge substanțele conținute în fondul de ten, rimel sau într-un alt produs cosmetic mult mai ușor și curăță fața de orice alte substanțe.
În esență, apa micelară este folosită ca un bun demachiant, pentru că grăbește procesul de curățare și are o mai mare eficiență în îndepărtarea substanțelor dorite.
Cum se foloseste apa micelara
Cea mai simplă metodă de a folosi apa micelară este alături de dischete demachiante pentru a avea o suprafață curățare ai mare. În plus, folosirea unei soluții micelare este bună și pentru persoanele cu ten sensibil iar după stergerea cu loțiunea micelară nici nu mai ai nevoie să speli suplimentar cu apa, pentru că apa micelară elimină și praful și grăsimile alături de fondul de ten.
Cum se folosește apa micelara în câtiva pași simpli:
- Alegeți apa micelară dorită. În functie de prețul, eficacitatea si tenul pe care îl aveți
- Îmbibați câteva dischete demachiante cu soluție micelară pentru a le avea la îndemână. Ar fi bine să aveți și un loc unde să le aruncați după folosire la îndemână.
- Începeți procesul de curățare pe zona ochilor, ținând dischetele demachiante între 15 și 20 de secunde pe pleoape și apoi cu mișcări ușoare, fără să apăsați, mișcați în sus și în jos și apoi circular pentru o curățare eficientă.
- Continuați cu zona buzelor, unde urmați același proces ca și pentru pleoape.
- La final, ștergeți toată fața cu soluție micelară, de sus în jos, începând cu zona frunții, apoi pomeții și la final bărbia.
- În general nu e nevoie să clătiți fața dupa acest proces, dar dacă simțiți nevoia, puteți da cu apă pe față.
În general, pentru a curăța complet întreaga față ați avea nevoie de 4-5 dischete demachiante și în jur de 30-50 ml (în funcție de cât de mari sunt dischetele) de apă micelară.
Soluția micelară poate fi folosită și în alte moduri, în afară de curățarea feței, putând curăța rapid mâinile într-un loc unde nu aveți acces la apă, dar și curățând pensulele de machiaj, petele de machiaj de pe haine sau eliminând parfumul extrem de persistent din piele.
Nu toate apele micelare sunt egale
Fiind un produs complex, apa micelară nu are mereu aceeasi eficiență. Depinde foarte mult de tipul de producător, de substanțele pe care le adaugă în apă, care fac ca de multe ori prețul unui astfel de produs să sară destul de mult în sus.
Printre cei mai populari producători de apa micelară se află Garnier, Bioderma, Nivea sau Avene. Ei sunt cei mai cunoscuți pentru apa micelară pe care o produc, dar pe piață veți găsi și modele de la alte branduri precum Douceur, Detox, Biotherm, Bielenda sau L’Oreal, unele mai ieftine, altele mai scumpe.
Nu vă putem recomanda vreun brand aparte de apa micelară pe care să îl încercați, dar dacă doriți să încercați, aveti mai jos o listă de ape micelare din care puteți încerca.